Is je kind een vroege leerling? Dan moet je dit weten

Als ouder heb je de termen ‘vroege leerling’ en ‘late leerling’ vast wel eens gehoord. Maar hoe zit dat nu precies? Wanneer is een kind een vroege of late leerling? In deze blog lees je er meer over.

Wanneer ben je een vroege leerling?

Als je kind in de maanden oktober, november of december geboren is, wordt hij in het onderwijs ook wel een vroege leerling genoemd. Het kan dus goed zijn dat je kind bij de overgang van groep 4 nog 6 jaar is, terwijl klasgenoten al 7 jaar zijn. Een vroege leerling zal vaak korter kleuteren in vergelijking met kinderen die in de maanden januari tot maart geboren zijn.

Kinderen die in de maanden januari tot maart geboren zijn, worden late leerlingen genoemd. Met name kinderen uit de maand januari kunnen eerst een half jaar in groep 0 meedraaien en daarna nog 2 jaar in groep 1 en groep 2. Hierdoor kleuteren ze in totaal 2,5 jaar. Ter vergelijking: een kind dat in december geboren is, brengt soms maar 1,5 jaar door in de kleutergroepen. 

Ook interessant:

welke maanden vroege leerling

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Is je kind een vroege of late leerling?

Kinderen die jarig zijn in de maanden januari, februari en maart noemen we dus late leerlingen. Is je kind jarig in de maanden april, mei, juni of juli? Dan is hij wat we noemen een reguliere leerlingen. Hij valt dus tussen de categorie van vroege en late leerling in.

Leerlingen die in vergelijking minder tijd doorbrengen in de kleuterklassen en dus jarig zijn in de maanden oktober, november of december, zijn vroege leerlingen.

late leerling maanden

Tips voor ouders met een vroege leerling

Als je ouder bent van een vroege leerling, dan helpt het als je allereerst goed kijkt naar je kind. Houd je kind erg van spelen en is hij nog helemaal niet bezig met letters of tellen? Dan kan een langere kleuterperiode beter passen bij de behoefte van je kind.

Vroege leerlingen hebben behoefte aan spelen, omdat ze zo ook hun motoriek trainen. Met name de fijne motoriek is erg belangrijk in groep 3. Van een goede pengreep tot het kweken van spieren in de hand en pols om zo te kunnen schrijven. Neem je kind daarom extra mee naar het park, de kinderboerderij of de speeltuin om zo lekker te kunnen bewegen. 

Het kan zijn dat je kind sociaal-emotioneel gezien nog jonger is dan klasgenoten. Begeleid speelafspraakjes thuis en denk er eens over of je kind op een (team)sport kan. Van judo tot voetbal en atletiek, je kind oefent met en leert veel over sociale situaties.

Speel geregeld een bordspel met je kind. Buiten dat je kind hierdoor leert tellen, oefent hij ook met verliezen, winnen, eerlijk spelen en op de beurt wachten. Dat zijn belangrijke vaardigheden waar hij veel profijt van heeft op latere leeftijd.

Bespreek ook wat je ziet met de leerkracht van je kind. Hoe ziet hij het gedrag en de ontwikkeling van je kind? Hoe is de balans tussen cognitief (wat je kind weet en wat hij wil leren) en sociaal-emotioneel (hoe je kind zich voelt en hoe hij omgaat met anderen) op school? Deze informatie geeft je belangrijke signalen, zodat je weet waar je thuis extra op in kunt zetten.

Dagboek voor kinderen: het emotiedagboek

17,95

Op voorraad

Selecteer het aantal

Is jouw kind een vroege leerling? Zie dan de voor- en nadelen en bespreek met de school wat het beste is voor je kind. Vroeg doorstromen naar groep 3 of juist nog een jaar kleuteren.

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Reacties

Eén reactie op “Is je kind een vroege leerling? Dan moet je dit weten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *