Voorlezen: tips wanneer je kind niet stilzit

Vind jij voorlezen ook zo heerlijk, maar zit je kind niet stil? Dat kan aardig wat ergernis opleveren. De grote vraag is hoe erg het is als je kind niet stilzit tijdens het voorlezen. Dit artikel beantwoordt die vraag. Ook geven we je een aantal handige tips voor het voorlezen.

Waarom zit je kind niet stil tijdens het voorlezen?

Als je kind niet stilzit tijdens het voorlezen, kan dat verschillende redenen hebben. Het is belangrijk dat je weet wat voor jouw kind de reden is om beweeglijk te zijn.

Sommige kinderen zijn van nature meer beweeglijk dan andere. Zij kunnen zich beter concentreren als ze actief zijn. Tijdens het buitenspelen valt dat niet zo op (iedereen is dan actief), maar bij het voorlezen springen de actievelingen er (letterlijk) uit.

Andere kinderen zitten niet stil omdat ze het boek niet leuk vinden. Het onderwerp interesseert ze niet of het niveau ligt te hoog of te laag. Je weet waarschijnlijk zelf hoe moeilijk het is om je te concentreren als je iets niet interessant vindt.

Voorlezen tips niet stilzitten

Is het erg dat je kind niet stilzit?

Misschien vraag je je af of het erg is dat je kind niet stilzit tijdens het voorlezen. In principe is dat helemaal niet erg. Tenzij andere kinderen er last van hebben natuurlijk. Daarnaast is het wél belangrijk dat je actieve kind zich op het verhaal kan concentreren.

Het voelt misschien wat gek om het plaatje in je hoofd los te laten. Het plaatje waarin jij met een boek op een groot kussen zit. Kinderen zitten allemaal rustig om je heen en hangen aan je lippen.

Maar soms werkt het simpelweg niet zo. En werkt het wél op een manier die je zelf niet voor ogen had. Wees dus bereid wat extra energie te steken in de manier waarop je voorleest. Tips daarvoor vind je hieronder.

Het belangrijkste blijft dat ieder kind, of het nu actief is of rustig, op zijn manier kan genieten van het voorleesmoment.

Voorlezen tips concentreren

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 7 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 8 (Gratis)

Voorlezen: 4 tips voor als je kind niet stilzit

Wat doe je om een actief en beweeglijk kind ook bij de les te houden tijdens het voorlezen? We geven je 4 tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Zorg voor een passend boek

Zoals we eerder al aangaven, kan de keuze voor een boek je voorleesmoment maken of breken. Zoek een verhaal dat past bij de leeftijd en het niveau van je kind. Of, leuker nog, laat je kind zelf een boek of onderwerp uitkiezen! Daarmee haal je automatisch de aandacht naar je toe.

Voor elke leeftijd zijn er leuke boeken te vinden. In ons artikel Een voorleesboek voor elke leeftijd vind je een aantal voorbeelden.

2. Verplicht je kind niet stil te zitten

Het voelt misschien wat onnatuurlijk, maar sta toe dat een beweeglijk kind wat actiever is dan de andere toehoorders. Vooral als je merkt dat hij het verhaal toch wel meekrijgt.

Als je een actief kind gaat verplichten bewegingsloos naast je te zitten, ontstaat er waarschijnlijk een hoop weerstand. Het is voor alle partijen fijner als die weerstand er niet is.

Natuurlijk is het wel van belang dat je het bewegen in goede banen leidt. Zo kunnen ook andere kinderen je verhaal blijven volgen. Tip 3 vertelt je hoe je dat doet.

Voorlezen tips actieve kinderen

3. Geef je kind iets te doen

Als je kind graag beweegt tijdens het voorlezen, kun je hem iets te doen geven. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld heel fijn als ze kunnen tekenen of schrijven tijdens het luisteren. Het lijkt er dan misschien niet op, maar hun aandacht kan dan nog steeds volledig bij het boek zijn.

Ook een tangle kan je kind helpen. Vooral als je van hem verwacht ergens rustig te blijven zitten. Tangles zijn beweegbare, therapeutische stukken speelgoed waarmee kinderen kunnen ‘friemelen’.

Een tangle kan zomaar een positief effect hebben op beweeglijke kinderen die zich op iets anders moeten concentreren. Dit onderzoek (Rohrberger, 2011) kwam tot dezelfde conclusie.

tangle relax therapy toy

Klik hier om deze tangle te bekijken.

4. Betrek je kind bij het verhaal

Er is nog een andere manier om de beweeglijkheid van je kind in goede banen te leiden tijdens het voorlezen. Zorg ervoor dat je je kind actief bij het verhaal betrekt. Dat kan op verschillende manieren.

Je kunt bijvoorbeeld tijdens het voorlezen vragen stellen over het verhaal. Vraag je kind wat hij denkt dat er gaat gebeuren. Of wat hij zou doen als hij de hoofdpersoon was.

Dit soort vragen helpt je kind bij de les te blijven. En de meeste kinderen vinden het erg leuk om zelf mee te denken! Wacht dus vooral niet met je vragen tot het eind van het verhaal. Maak van voorlezen een interactieve activiteit.

Een andere manier om je kind actief te betrekken bij het voorlezen is toneellezen. Je kind en jij krijgen dan beide de rol van een personage uit het boek.

Steeds als dat personage aan het woord is, doe je net alsof jij degene bent die de woorden uitspreekt. Zo wordt een boek ineens een toneelstuk!

Je kunt samen leuke stemmetjes bedenken die passen bij de personages van het boek. Of je laat je kind bepaalde situaties uitbeelden. Kortom, er zijn genoeg manieren om voorlezen leuk en actief te maken.

Meer te weten komen over lezen en voorlezen? Bekijk dan ook:

Voorlezen: voor ieder kind leuk

Voorlezen kan echt voor ieder kind leuk zijn. Ook voor een kind dat graag beweegt. Houd er alleen rekening mee dat ieder kind op zijn eigen manier wil luisteren. Kijk dus vooral welke vorm van voorlezen bij jouw kind past. Reken maar dat de leeservaring daarmee positief wordt!

Bronnen:

  • Rohrberger, A. (2011). The efficacy of fidget toys in a school setting for children with attention difficulties and hyperactivity. Ithaca College.

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *