Minsommen uitleg en oefenen met cijferend aftrekken

Vanaf groep 5 krijgt je kind bij rekenen minsommen (aftrekken) met grotere getallen. Hierbij wordt het lastiger om de som uit het hoofd op te lossen. Er worden op veel scholen verschillende oplossingsstrategieën aangeleerd om dit soort minsommen op te lossen.

De meeste rekenmethoden bieden ook meerdere oplossingsstrategieën aan. Het kind kan dan zelf beslissen met welke oplossingsstrategie hij of zij aan de slag wil. Dit is misschien leuk en uitdagend voor sterke rekenaars, maar voor kinderen die rekenen niet zo gemakkelijk vinden of rekenproblemen hebben is het vaak een ramp.

Minsommen: kies één oplossingsstrategie

Deze kinderen zijn gebaat bij het aanleren van één duidelijke oplossingsstrategie en vervolgens goed oefenen.

De volgende strategieën worden vaak op scholen aangeboden:

  • Kolomsgewijs aftrekken ofwel kolomsgewijs rekenen:
    Hierbij trek je de duizendtallen, honderdtallen, tientallen en eenheden van links naar rechts van elkaar af. Daarna tel je alle uitkomsten bij elkaar op.
  • Cijferend aftrekken:
    Dit is de ‘ouderwetse manier’ waarbij je alles in één keer uitrekent met onthouden.

Mijn voorkeur voor het oplossen van minsommen gaat hierbij sterk uit naar de ‘ouderwetse’ manier van cijferend rekenen. Bij deze methode is de kans op fouten klein en als een kind deze manier van rekenen beheerst, kan het veel zelfvertrouwen geven. Bovendien is het een veel snellere manier. Bij het kolomrekenen ben je bij hele grote getallen lang bezig met een som.

Minsommen: video met uitleg

Wij hebben een video van aandachtvoorrekenen.nl kunnen plaatsen met een heldere uitleg over cijferend aftrekken (minsommen).

In onderstaande video wordt cijferend aftrekken uit. In de video wordt gestart met makkelijke sommen. Aan het eind van de video komen de moeilijke sommen aan bod. Kijk de video een paar keer en dan goed oefenen.

Minsommen oefenen

Wil je cijferend rekenen met je kind oefenen? Er zijn sommen met grotere getallen opgenomen in de oefenboeken rekenen voor de groepen 5, 6 en 7 van Aandacht voor Rekenen.

Naast ‘kale sommen’ zijn er ook veel redactiesommen in de oefenboeken opgenomen. Neem eerst de uitleg uit de video een aantal keer door met je kind voordat je aan de slag gaat met oefenen. De sommen zijn opgebouwd van makkelijker naar moeilijker.

Andere sommen oefenen?

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 8 (Gratis)

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *