Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Orthopedagoog

Een orthopedagoog is iemand die zich richt op de opvoeding van kinderen met ontwikkelingsproblemen. Deze ontwikkelingsproblemen zijn van verschillende aard. Denk bijvoorbeeld aan een mentale of fysieke beperking, maar ook aan leerproblemen, gedragsproblemen of een vervelende thuissituatie.

Een orthopedagoog analyseert, adviseert en begeleidt het kind en de ouders indien er sprake is van ongewone opvoed omstandigheden of een afwijkende ontwikkeling. Maar ook doet de orthopedagoog extra psychologisch onderzoek als dat nodig is.

Taken van de orthopedagoogorthopedagoog

De kennis en kunde van een orthopedagoog is ontzettend breed. Omdat hij/zij alles weet over de ontwikkeling van kinderen, adviseert hij/zij sowieso ook over ‘gewone’ opvoed omstandigheden, zoals: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind zindelijk wordt?’ Of: ‘Hoe ga ik om met mijn puberende kind?’

Maar soms verloopt de ontwikkeling van een kind anders dan gemiddeld wanneer het bijvoorbeeld kampt met AD(H)D, autisme of hoogbegaafdheid. Een orthopedagoog kan dan een behandel- en begeleidingsplan opstellen, zodat de opvoeding beter aansluit bij het kind en het de situatie thuis en op school verbetert.

Ook geldt dit voor kinderen met bijvoorbeeld sociaal-emotionele problemen, moeilijkheden thuis of een fysieke handicap. In al deze gevallen hebben kinderen (en hun ouders) vaak wat extra ondersteuning nodig. En dan kunnen ze bij de orthopedagoog terecht.

Extra onderzoeken die een orthopedagoog soms doet, zijn bijvoorbeeld IQ-testen, concentratietesten of ander sociaal psychologisch onderzoek.

Opleiding van de orthopedagoog

Een orthopedagoog heeft een universitaire studie afgerond. Over het algemeen is dit een master in de Pedagogiek of Pedagogische Wetenschappen.

    Comment Section

    0 reacties op “Orthopedagoog

    Plaats een reactie


    *