Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Orthopedagoog

Een orthopedagoog is iemand die zich richt op de opvoeding van kinderen met ontwikkelingsproblemen. Deze ontwikkelingsproblemen zijn van verschillende aard. Denk bijvoorbeeld aan een mentale of fysieke beperking, maar ook aan leerproblemen, gedragsproblemen of een vervelende thuissituatie.

Een orthopedagoog analyseert, adviseert en begeleidt het kind en de ouders indien er sprake is van ongewone opvoed omstandigheden of een afwijkende ontwikkeling. Maar ook doet de orthopedagoog extra psychologisch onderzoek als dat nodig is.

Taken van de orthopedagoogorthopedagoog

De kennis en kunde van een orthopedagoog is ontzettend breed. Omdat hij/zij alles weet over de ontwikkeling van kinderen, adviseert hij/zij sowieso ook over ‘gewone’ opvoed omstandigheden, zoals: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind zindelijk wordt?’ Of: ‘Hoe ga ik om met mijn puberende kind?’

Maar soms verloopt de ontwikkeling van een kind anders dan gemiddeld wanneer het bijvoorbeeld kampt met AD(H)D, autisme of hoogbegaafdheid. Een orthopedagoog kan dan een behandel- en begeleidingsplan opstellen, zodat de opvoeding beter aansluit bij het kind en het de situatie thuis en op school verbetert.

Ook geldt dit voor kinderen met bijvoorbeeld sociaal-emotionele problemen, moeilijkheden thuis of een fysieke handicap. In al deze gevallen hebben kinderen (en hun ouders) vaak wat extra ondersteuning nodig. En dan kunnen ze bij de orthopedagoog terecht.

Extra onderzoeken die een orthopedagoog soms doet, zijn bijvoorbeeld IQ-testen, concentratietesten of ander sociaal psychologisch onderzoek.

Opleiding van de orthopedagoog

Een orthopedagoog heeft een universitaire studie afgerond. Over het algemeen is dit een master in de Pedagogiek of Pedagogische Wetenschappen.

  Comment Section

  4 reacties op “Orthopedagoog


  Door Naima op 18 april 2019

  Goedenavond,mijn zoon van 9 jaar reageerd heel heftig en agressief op conflicten is snel op zijn tenen getrapt verpest vaak de sfeer voor de andere kinderen hij is 3e van mijn 4 kinderen en geeft nooit zijn fouten toe, krijgt woede aanvallen als ik hem straf en het wordt alleen maar erger


  Door Carola de Koning op 19 april 2019

  Beste Naima,
  Dat klinkt heftig.. Het is van een afstand altijd lastig te zeggen wat de oorzaak van bepaald gedrag is. Je zou dit samen met bijvoorbeeld een orthopedagoog kunnen onderzoeken, zodat je zoon geholpen kan worden.
  Als ouder krijg je dan ook handvatten en kunnen jullie samen gaan werken aan een oplossing.
  Succes!

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Judith op 28 maart 2019

  Onze dochter in groep 6 en heeft veel problemen met de opdracht goed te begrijpen en consistent uit te voeren. Ze heeft een hoog iq, maar scoort laag op toetsen hierdoor. Is hier ook iets aan te doen. Ze heeft naast dit probleem ook dyslexie.


  Door Carola de Koning op 28 maart 2019

  Beste Judith,
  Het is van een afstand lastig te zeggen hoe het komt dat je dochter opdrachten niet goed begrijpt. Het kan te maken hebben met de dyslexie, een verkeerde taakaanpak, teveel spanning of met iets anders. Je kunt dit het beste met de leerkracht bespreken. Hij/zij kent je dochter.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola

  Plaats een reactie


  *