Wat is logopedie?

Logopedie richt zich op verbetering van zowel spraak als het motorisch correct kunnen eten en drinken. Mensen die hiervoor behandeling nodig hebben, schakelen een specialist –de logopedist- in die ze op dit gebied kan helpen.

Een behandeling pakt problemen dan op. Op een basisschool echter, signaleert een leerkracht of logopedist een achterstand vroegtijdig.

Logopedie – waarbij kan het helpen

Vaak is de gedachte dat een logopedist je alleen maar beter leert praten. Toch is het takenpakket van een logopedist meer divers.

Dit zijn de disciplines die een logopedist behandelt:

  • Spreken: goed leren articuleren, niet stotteren, spraak die past bij de ontwikkeling van het kind. Maar ook het leren praten ondanks bijv. gezichtsverlammingen, hazenlip/schisis of kaakgeklemdheid en nasaliteit.
  • Ademhalen/functie stem: de logopedist helpt een basisscholier bij longziekten als astma COPD, hese stem, hyperventilatie, openbaar spreken en pijnlijk strottenhoofd.
  • Taal: moeite met taal vanwege handicaps als autisme, adhd, pdd/nos, verstandelijke beperkingen, dyslexie of afasie. Maar naast aangeboren afwijkingen vangt een logopedist ook taalproblemen op wanneer een scholier uit een ander land komt, dus meertalig is.
  • Gehoor: als een basisscholier doof of slechthorend is door aangeboren afwijking of wegens andere omstandigheden. Een logopedist traint dan auditieve vaardigheid en verwerking van de luistervaardigheid.
  • Correct eten en drinken: Eten niet binnen kunnen houden vanwege moeite met slikken of zelfs kokhalzen, open mondgedrag, eet- en drinkproblemen, stoppen met duimen.

Logopedie in het basisonderwijs

Op de basisschool komt een kind in aanraking met de logopedist wanneer die zijn vijfde levensjaar bereikt, oftewel de leerplichtige leeftijd. Dankzij het logopedische instrument LSI (Logopedisch Screenings Instrument) screent de logopedist problemen op bovenstaande gebieden. Op zijn beurt kan een docent een logopedist inschakelen als hij bij een scholier achterstand vermoedt op logopedisch gebied.

Rol ouders en logopedist

Alles gebeurt geheel in overleg – en na toestemming- met de vader en moeder. De resultaten van een screening bespreekt een logopedist zowel met ouders als leerkracht.

logologopedie

Contact met de logopedist

Nederlandse Logopedisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie. In principe hoeft een ouder niet te zoeken naar een logopedist in de buurt, omdat dit contact verloopt via de basisschool.

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

4 reacties op “Wat is logopedie?”
    • Beste Annerieke,
      Wat leuk dat je een spreekbeurt wilt houden over logopedie.
      Wij hebben helaas geen spreekbeurtpakket, maar misschien dat ze dit bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie wel hebben.
      Op deze pagina staan de contactgegevens van deze vereniging:

      https://www.nvlf.nl/contact/

      Succes!

      Groetjes,
      Carola

  1. Mooi lijstje! Maar ik mis eigenlijk TOS. Dat mag er vandaag de dag niet aan ontbreken, want het komt eigenlijk vaker voor dan bijvoorbeeld ADHD. Vanuit Onderwijsspel timmeren we aan de weg voor meer bekendheid over TOS (taalontwikkelingsstoornis). Door een diagnose en meer gerichte hulp kan een kind met TOS beter functioeneren ind eklas. Niet alle kinderen komen in aanmerling voor speciaal onderwijs of cluster 2. Veelal blijven ze op regulier onderwijs maar hebben ze wel erg veel moeite met het vinden van woorden, begrijpen van tekst en uitleg, vertellen van een verhaal of spreekbeurt en begint het vaak met moeilijk te verstaan en korte zinnen maken. Met vriendelijke groet, Patricia Hazemeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *