Beter scoren met Cito Rekenen? Tijdelijk Gratis Oefenbladen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Aanmeldleeftijd

De aanmeldleeftijd is het moment dat een kind kan worden ingeschreven bij een basisschool. Let dan dus op, want deze aanmelding is niet te verwarren met de leeftijd dat een jongen of meisje ook daadwerkelijk voor het eerst naar school gaat. In de meeste gevallen mag er wel aan het eind van het eerste levensjaar worden aangemeld, zo rond de elfde maand na de geboorte. Of vlak voor de zomervakantie als de verjaardag in de maand juli, augustus of september plaatsvindt.shutterstock_97904924

De gemeente stuurt de ouder dan een brief met de vermelding dat een kind kan worden ingeschreven.

Moet ik mijn kind zo snel mogelijk inschrijven
voor de basisschool?

Als een kind heel vroeg wordt aangemeld, dan is het nog niet verzekerd van een plek op de basisschool naar keuze. De eerste aanmelding betreft namelijk formeel een ‘vooraanmelding’. Wettelijk is het ook onmogelijk om een plek al direct te reserveren, omdat een kind pas kan worden ingeschreven als het drie jaar is. Hiermee voorkomt de Nederlandse wet dat vroegtijdige inschrijvingen voor krapte zorgen bij de capaciteit van een school.

Vroege aanmeldingen garanderen niet per se een plek bij het onderwijs naar keuze. Gelijke kansen zijn hierdoor gewaarborgd.

Desondanks is het bij vroegtijdige aanmelding wel belangrijk goed te controleren wat de status is in de correspondentie van de school. Houd dus goed voor ogen of het gaat om een ontvangstbewijs van inschrijving of een daadwerkelijke toelating tot de basisschool.

Waar hou ik rekening mee als ik mijn kind voor de basisschool inschrijf?

De regels hiervoor verschillen per gemeente. Ook basisscholen hanteren zo hun eigen procedures. Het is daarom ook erg wenselijk dat ouders zich goed laten informeren over de toelatingscriteria bij de school van keuze. Hiermee hebben ze een veel beter beeld over de voortgang van de toelating op de basisschool en ze voorkomen zo miscommunicatie of teleurstelling. Goed contact opnemen met de basisschool en blijven onderhouden is daarom ook essentieel.

Ander detail is ook dat ouders op slechts één school hun kind kunnen aanmelden. Onbeperkt inschrijven om maar te worden toegelaten, is dus niet toegestaan.

Comment Section

0 reacties op “Aanmeldleeftijd

Plaats een reactie


*