Het geheugen van je kind trainen – hoe doe je dat?

Het geheugen van je kind is te trainen. Dit kan soms handig of nodig zijn. Heeft je kind bijvoorbeeld moeite met zich concentreren? Is hij vaak aan het dagdromen of snel afgeleid?

Heeft je kind moeite met het oplossen van rekensommen waarbij veel informatie onthouden moet worden in de ‘tussenstapjes’? Dit kan allemaal te maken hebben met problemen in het zogenaamde werkgeheugen. Het goede nieuws is dus: je kunt dit geheugen trainen!

Kortetermijn- en langetermijngeheugen

Onze hersenen kun je vergelijken met een computer die informatie verwerkt. De informatie komt binnen in het zogenaamde zintuiglijk geheugen via onze zintuigen. Vervolgens wordt de informatie opgeslagen in het kortetermijngeheugen. Daarna komt het in het zogenoemde werkgeheugen. In het werkgeheugen wordt de informatie bewerkt voor opslag in het langetermijngeheugen.

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen is een functie die informatie niet alleen opslaat, maar ook bewerkt. In het dagelijks leven gebruiken we ons werkgeheugen veelvuldig. Een aantal voorbeelden:

Het werkgeheugen kan slechts een beperkte hoeveelheid informatie gedurende een korte tijd vasthouden. Wanneer het werkgeheugen niet goed functioneert, kun je problemen hierin ondervinden. Daarom kan het dus nuttig zijn om dit geheugen te trainen.

Het trainen van het werkgeheugen

Met de COGMED werkgeheugentraining kun je het werkgeheugen en de concentratie verbeteren. Mijn praktijk Zij aan Zij biedt deze training al enkele jaren aan.

De COGMED werkgeheugentraining is een computerprogramma waarbij de deelnemer thuis (3, 4 of 5 keer per week) de gecontroleerde, bewuste aandacht traint. Hieronder een uitleg van de twee aandachtssystemen:

De stimulusgestuurde aandacht (wordt van buitenaf geprikkeld), hiervoor hoef je geen inspanning te leveren. Een voorbeeld hiervan is naar buiten kijken als er iemand voorbijkomt die toetert. Of: je aandacht naar de tv richten terwijl je huiswerk aan het maken bent (omdat je een bekend geluidje hoort..).

De gecontroleerde, bewuste aandacht. Deze vorm van aandacht kost inspanning en noemen we ook wel ‘zelfsturende functie’. Een voorbeeld hiervan is onthouden welke opdracht je moet gaan maken terwijl je uit je tas je spullen aan het pakken bent. Of: naar het verhaal van je vriendin blijven luisteren terwijl je in je tas je telefoon hoort overgaan.

grafiek pijl

De oefeningen worden steeds moeilijker: het programma past zich aan het niveau van presteren aan. Op deze manier word je continu uitgedaagd om nóg beter te presteren. Hierdoor verleg je steeds je grens – het wordt steeds moeilijker.

Wanneer het moeilijker wordt en je blijft trainen, zal je brein zich aanpassen: je traint je werkgeheugen dan effectief!

De trainingsvoortgang wordt wekelijks met je besproken door je coach, samen met een ouder/verzorger of leerkracht. Natuurlijk zijn beloningen erg belangrijk en deze zijn in het programma op verschillende manieren verwerkt.

Voor wie is de training geschikt?

Voor kinderen van 3 jaar tot en met volwassenen. Er zijn drie verschillende programma’s beschikbaar, afhankelijk van de leeftijd van de gebruiker.
Voorafgaand aan de training wordt een screening gedaan (kort onderzoekje) om te kijken of de training wel geschikt is en of het passend is bij de hulpvraag van het kind, de jongere of de volwassene.

Meer weten?

Kijk op :

Aandachtsproblemen bij kinderen? Tips!

www.cogmed.nl

zijaanzij.info

Meike Manschot, MSc

Meike Manschot (MSc) is Orthopedagoog-Generalist NVO en kinder- en jeugdpsycholoog NIP

Gerelateerde artikelen

Reacties

3 reacties op “Het geheugen van je kind trainen – hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *